Saturday, 30 April 2011

Minggu terakhir di bulan April

Minggu ni Cik Yan sangat buzy...bukan takat keje opis..kat rumah pun banyak keje. Ahad tu kan Cik Yan baking menyiapkan apa kenkawan tempah. TQ kenkawan....Cik Yan buat biscotti dan juga Red Velvet Cupcake. Malam Cik Yan buat kek keju kegemaran Cik Yan dan juga yang buat kawan Cik Yan, Ms M suka..Cik Yan bawak gi opis dan panggil kenkawan rasa. Yelah dah ada bawak, share la sesama kan..rezeki kenkawan la tu..dalam bagi orang rasa, dapat lak tempahan untuk kek tu..Hahahah. Cik Yan suka..

Jadi pada minggu ni Cik Yan bz dengan membuat kek Coklat Donna Hay tu, Red Velvet Cupcake la Red Velvet cake la dan yang paling penat kot adalah membuat Japanese Souffle Cheese Cake ni. Kalu ikut kos lebih kurang je macam Red Velvet tu tapi penat dia, kesabaran dia lagi tinggi kot. Berdebar2 pun ada setiap kali buat kek ni sebab takut dia jatuh bila sejuk, takut x cukup masak..Ada sekali tu, kek tu Cik Yan buat separuh adunan dan ketika dalam oven dia naik setingginya dan merekah macam kuih apam beras tu. Adeih sedih rasa tapi Alhamdulillah ok gak. Jadi kakak yang telah membeli kek itu, sila la bagitau rasa dia sama jugak ke macam memula tu?

Bila kita buat benda yang sama dalam sehari, Cik Yan dapatla idea sikit kan camner nak bakar Japanese Souffle Cheese Cake kalu ada banyak order dalam sehari. Cik Yan tau dah keupayaan Cik Yan. Penat tau, balik keje, solat2 semua sambil siapkan bahan kek dan juga keje rumah..pastu buat kek ni berterusan sampai tengah malam..Jadi lepas ni Cik Yan kena merancang dengan betul la dalam menerima tempahan..Dahla gi keje naik lrt..takut je terjadi pape kat kek2 tu...

Kalu ada yang pelik nape tertiba Cik Yan baking for money..sebenarnya Cik Yan sedang mengalami mood baking yang SANGAT RAJIN..tapi x larat la kot free selalu..ongkosnya tinggi setiap kali membuat tu..Orang kata nak bersedekah pun ikut kemampuan kita kan..jadi bila Cik Yan open for order, Alhamdulillah ada yang sudi..jadinya sementara tengah rajin, apa salahnya dapatkan extra income..mana tau lepas ni Cik Yan boleh pulak bosan tgk mixer, duk dapur semua..Cik Yan tukarla hobi lak kan..terbayang nak mengait..mana tau pasni leh jual hasil mengait pulakkan sesambil duk tv leh buat ..hahhaha


No comments:

Post a Comment

Post a Comment